Ovog puta posvetit ćemo se vrstama sjedećih garnitura s obzirom na tip, dizajn i unutrašnjost. Prilikom posjete salonu namještaja prvo morate pronaći kakav vam se dizajn sjedećih garnitura sviđa. Jeste li zagovornik minimalizma, jednostavnosti i čistih linija pa ćete odabrati neki od modela ravnih linija i sa što manje jastuka ili njegujete suvremeni stil koji je neobičnih linija, upotpunjen s različitim jastucima?

U svakom slučaju bitna osobina svake sofe je unutrašnjost napravljena od punog drva, a ne od iverice. Razlika je u tome što sofa sa strukturom od punog drva puno duže traje i moći ćete maksimalno uživati u njoj, što je vrlo bitno s obzirom da je to dio namještaja koji uz kuhinju i krevet najviše svakodnevno koristimo.

Druga stvar koja čini unutrašnjost svake sofe, a odnosi se na dio unutar sjedećih ili stražnjih jastuka je kombinacija poliuretanske pjene i perja. Ovisno o zastupljenosti jednog i drugog vaša će sofa biti ili tvrđa ili mekša prilikom samog sjedanja. Ako je u punjenju jastuka više poliuretanske pjene, sjedenje će biti tvrđe, a ako je veća zastupljenost perja bit će mekše.

Što se tiče tipa sjedećih garnitura proizvođači namještaja razlikuju dvije vrste. Jedno su modeli koji dolaze u svega 3-4 dimenzije s pripadajućim dodacima, dok s druge strane imamo modele koji se sastoje od cijelog niza modula koji se onda mogu slagati prema vašim željama i prilagođavati vašem prostoru.

Dodatna zanimljivost koja se pojavila u zadnje vrijeme su modeli koji imaju pomične stražnje naslone i rukonaslone, koji su prilikom korištenja i oslanjanja dovoljno čvrsti te zadržavaju svoju poziciju dok s druge strane su također dovoljno mobilni pa u slučaju da ih želite pomaknuti vrlo su lagani za korištenje.

Tkanina ili koža?

Završno je pitanje prije konačno odluke, na koje odgovor opet ovisi o vašim osobnim preferencijama.

U prošlosti smo često posezali za namještajem u koži zbog lakšeg održavanja, ali u današnje vrijeme većina proizvođača koristi presvlake koje imaju mogućnost skidanja i pranja tako da ukoliko vam je za oko zapeo lijepi svijetli materijal, a bojite se da ne bi preživio sljedeće obiteljsko druženje, psa ili čak obično popodne s vašim mališanom možete se slobodno odvažiti.