Najvažniji komad namještaja u dnevnom boravku zasigurno su sofa, trosjed ili kutna garnitura. 

Sofa je jedan od najkorištenijih komada namještaja i vrlo prometno mjesto.
Ukoliko ste sami – onda vam je to centar u kojem primate goste, a ukoliko imate obitelj – onda je to mjesto na kojem će vam djeca rasti. Ukoliko imate ljubimce – pa onda znate da je to mjesto za koje se natječu s vama. Sa svim tim aktivnostima na sofi, vrlo je lako moguće da se zaprlja, da ju zadesi pokoja mrlja, ako ne i nešto gore. Ukoliko nemate kvalitetnu sofu, vrlo brzo ćete se s njom morati oprostiti. Kvalitetna sofa je uvijek dobra investicija, a jedna od karakteristika koje ju čine takvom je u svakom slučaju unutrašnjost napravljena od punog drva, a ne od iverice. Razlika je u tome što sofa sa strukturom od punog drva puno duže traje i moći ćete maksimalno uživati u njoj, što je vrlo bitno s obzirom da je to dio namještaja koji uz kuhinju i krevet najviše svakodnevno koristimo.

Sofa bi trebala biti jedno od najudobnijih mjesta u vašem domu.
Ok, možda zaista volite svoj naslonjač, ali nakon dugog dana – najlakše i najudobnije je jednostavno opustiti se na kauču. Velika sofa često zamijeni krevet – udobna je i ima dovoljno mjesta za vašu najdražu polovicu ili za cijelu obitelj, bilo da se radi o filmskim večerima, odmaranju uz knjigu ili drijemanju. Unutrašnjost kvalitetne sofe, a odnosi se na dio unutar sjedećih ili stražnjih jastuka, je kombinacija ne samo poliuretanske pjene već i steriliziranog guščjeg perja. Ovisno o zastupljenosti jednog i drugog vaša će sofa biti ili tvrđa ili mekša prilikom samog sjedanja. Ukoliko je u punjenju jastuka više poliuretanske pjene, sjedenje će biti tvrđe, a ako je veća zastupljenost perja bit će mekše.

Sofa je centralni dio vašeg dnevnog boravka.
Oko sofe su raspoređeni svi drugi komadi namještaja, stil sofe određuje atmosferu u dnevnom boravku i baš zbog toga – sofa je izuzetno važna. S nekim komadima namještaja možete se i izvući s ponekim nesavršenstvom, međutim – bilo bi izuzetno teško (ako ne i nemoguće) imati privlačan i divan dnevni boravak s neuglednom ili nekvalitetnom sofom. Kada govorimo o veličini postoje 2 tipa sofa. Jedno su modeli specifičnog dizajna koji dolaze u svega 3-4 dimenzije s pripadajućim dodacima, dok s druge strane imamo modele koji se sastoje od cijelog niza modula koji se onda mogu slagati prema vašim željama i prilagođavati vašem prostoru.

Sofa je najveći komad namještaja u dnevnom boravku.
Tako veliki komad namještaja uvijek privlači poglede, centar je svih vaših događanja u dnevnom boravku, te je na njoj teško sakriti dotrajalost. Ukoliko uložite u kvalitetnu sofu – možete je imati godinama, a trag vremena na njoj bit će gotovo neprimjetan.

Mogućnost skidanja i pranja presvlake za sofu
Sve što vam preostaje je odabir presvlake, tj. odluka da li ste ljubitelj kože ili tkanine. U prošlosti smo često posezali za namještajem u koži zbog lakšeg održavanja, ali u današnje vrijeme većina proizvođača koristi presvlake koje imaju mogućnost skidanja i pranja tako da ukoliko vam je za oko zapeo lijepi svijetli materijal, a bojite se da ne bi preživio sljedeće obiteljsko druženje, psa ili čak obično popodne s vašim mališanom – možete se slobodno odvažiti.