Često se pitamo trebaju li kuhinje težiti funkciji ili estetici? Moj odgovor je – zašto ne i jednom i drugom? Suvremeni proizvođači kuhinja došli su do mnogo načina na koje kuhinje mogu dosegnuti maksimum u svojoj funkcionalnosti, a istovremeno biti i estetski lijepe.

U zadnjih nekoliko godina vrlo često nailazimo na situacije u kojima kuhinja i dnevni boravak dijele istu prostoriju, čime otvaramo prostor, ali isto tako moramo obratiti dodatnu pozornost odabiru modela i boja radi usklađenosti i harmonije cjelokupnog prostora.

Naglasak na eleganciji

Ako pri odabiru kuhinje težite jednostavnost i eleganciji idealno rješenje za vas su kuhinje bez vidljivih ručki te s posebnim profilom za otvaranje elemenata. Također, elementi s vratima na izvlačenje zanimljivi su iz razloga što njima postižete jednakost u kuhinji te čiste linije.

Ovakvi elementi, osim što su estetski lijepi, također pružaju maksimalno iskorištavanje prostora unutar elemenata koje postižemo raznim dodacima poput unutarnjih ladica, stalaka za tanjure, stalaka za boce te raznoraznih posudica za začine.

Kada govorimo o zidnim elementima, često puta nam harmoniju prekida samostojeća napa koja u nekim slučajevima svojim dizajnom ne prati dizajn ostatka kuhinje. S druge strane, ovakvi aparati zbog svoje izloženosti pri samom kuhanju zahtijevaju dodatno čišćenje i održavanje.

Kako bi postigli jednakost i kod zidnih elemenata te smanjili osjetljivost nape na nečistoću, navedeni aparat možemo staviti unutar ugradbenog elementa gdje on vizualno postaje dio ostalih zidnih elemenata i samim time jednostavniji za održavanje.

Zadnja stavka koja nam je preostala pri slaganju kuhinje su visoki elementi koji sežu od poda, a u nekim slučajevima čak i do stropa. Ovakvi elementi pružaju puno mogućnosti po pitanju funkcionalnosti, od ugradnje hladnjaka, pećnice i drugih aparata do popunjavanja prostora raznoraznim ladicama, policama te izvlačnim sistemima.

Ukoliko želite dodati završni detalj svojoj kuhinji, koji će ju učiniti posebnijom, a istovremeno biti u skladu s najnovijim svjetskim trendovima, pri odabiru radne ploče odaberite one čiji su završni dijelovi rezani pod kutom od 45 stupnjeva. Na taj način radna ploča i elementi ispod nje postaju jedno te time dobivate prizor na kojem će vam zasigurno zavidjeti mnogi prijatelji.